• Koľada

          • Hoci od krásnych Vianoc prešiel už nejeden deň, či týždeň, ich čaro v nás stále doznieva. A dnešnou návštevou sme sa vrátili k týmto sviatkom, i k našim kresťanským zvykom. Našu materskú školu totiž navštívil vdp.farár, spolu s pánom kostolníkom, aby posvätili tento náš ,,príbytok". Pokropenie svätenou vodou, prevoňanie kadidlom a nadpis nad dverami  „C+M+B“, čo znamená Christus Mansionem Benedicat, teda Kristus žehnaj tomuto domu. 

            Ďakujeme za takúto príjemnú návštevu

          • Dieťa a pes

          • Toto bola hlavná téma dnešného dňa pre deti z lienkovej triedy. Dievčatá zo SOŠ veterinárnej ZA (Gabika O. a Karin G.) si v rámci dňa realizovali maturitnú prácu, ktorej hlavnou témou bol vzťah dieťaťa k psíkovi. Škôlkari najskôr pomocou obrázkovej prezentácie spoznávali vlastnosti a prejavy psíka a potom si hovorili o tom, ako sa pri psíkovi správať. Napokon nás na dvore čakala kamarátka Iris - fenka bordelkolie, ktorá nám predviedla rôzne majstrovské kúsky. Veríme, že toto stretnutie bolo pre škôlkárov prospešné a že budú vedieť ako sa vyhnúť prípadnému nebezpečiu pri stretnutí so psíkom. 

            Milí rodičia, v každej šatni nájdete leták s prospešnými informáciami ako vytvárať dobrý vzťah medzi dieťaťom a psom. 

          • Poplatky za stravu

          • Milí rodičia, s účinnosťou od 1.1.2023 platia nové finančné limity, ktoré uhrádza zákonný zástupca dieťaťa/žiaka vo výške nákladov na nákup potravín podľa vekových kategórií stravníkov. Finančné pásma určujúce finančné limity nákladov na nákup potravín na jedno jedlo zverejnilo Ministerstvo školstva na svojom webovom sídle
            v časti ,,školské stravovanie" . 

            Výšku príspevku alebo stupeň finančného pásma v školskej jedálni, ktorej zriaďovateľom je obec určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením. Pozrite si tieto podrobné informácie v priloženej prílohe o navýšení stravného, ktoré bude od 1.1.2023.

          • Vianočná atmosféra

          • Milí rodičia, prajeme vám, aj našim škôlkarom krásne vianočné sviatky plné rodinnej pohody, úsmevu, radosti a prekvapení pod stromčekom. 
            Malý zostrih predvianočných príprav v našej MŠ:

            - najstarší škôlkari pripravili počas adventu z dobrých skutkov Ježiškovi jasličky, ktoré sú pre neho vďaka ich dobrote určite mäkké a teplučké

            - najmenší kamaráti krásne doladili výzdobu nášho stromčeka ozdobami, ktoré nám darovala Milankova babka  (pani Eva Ž.). Ďakujeme za krásnych anjelikov, z ktorých sa v MŠ bude tešiť mnoho detí počas každých vianočných sviatkov

            -  malí koledníci boli navštíviť Jezuliatko 

            - spríjemnili sme si čas vianočnou besiedkou, kde sa prezentovali deti programom so zimnou i náboženskou tematikou

            - prevoňali sme si MŠ vôňou čerstvo upečených medovníčkov

            - medovníčky sme s nadšením ozdobili a pochutnali si na nich :)

          • Zavítal k nám svätý Mikuláš

          • ,,Kde sa vzal, tu sa vzal, Mikuláš vo dveroch stál.."

            Hoci nám počasie neprialo a na saniach sa nedalo ísť, Mikuláš si poradil a predsalen sa dostal do našej materskej školy. V sprievode s anjelikom Pomocníkom a čertíkom Bertíkom sa stretol so všetkými našimi škôlkarmi, ktorí ho privítali peknými básničkami a piesňami. Napokon predsalen každý dostal výslužku a beťári vedia, že sa majú polepšiť, pretože čertík Bertík nikdy nespí :)

            Ďakujeme za sladké prekvapenie aj pánu starostovi.

             

          • Stretnutie s OLAFOM

          • Zas po roku prišiel k nám, kamarát, čo ho v srdci mám.
            Zo snehu je ugúľaný, veľký nos, čo nezješ ani.
            Stretli sme sa v obchode, kde krásne veci až pri vchode.
            Obrázky tam stenu zdobia, tým čo prídu, radosť robia.
            Choď sa pozrieť mamka, tatko, nebudeš tam určite krátko.
            Niečo pekné nakúpiš, seba i iných potešíš.. :)

            Ďakujeme predajni Nataly, pánu Prílepkovi za túto krásnu akciu s Olafom.
            Máme nielen zážitok zo stretnutia, ale i potešený jazýček zo sladkej čokolády :)
             

          • Pečenie vianočných oblátok

          • Viete, prečo na vianočnom stole nesmú chýbať oblátky? Je to štedrovečerné obradové jedlo z neskvaseného cesta, pšeničnej múky a vody. Oblátka má funkciu takzvanej hostie, čiže predstavuje posvätný chlieb. A keďže Vianoce sú kresťanským sviatkom, telo Ježiška predstavuje práve oblátka, ktorá sa je na Štedrý deň s medom a cesnakom. Dievčatám robili rodičia krížik na čelo, aby boli krásne a deťom preto, aby poslúchali (aby boli sladké ako med). Cesnak bol považovaný za všeliek proti chorobám, dokonca ho ľudia používali ako ochranu pred zlými duchmi.

            Kedysi dávno oblátky piekli a roznášali kňazi, neskôr ich nahradili organisti alebo učitelia. Učiteľ v predvianočnom období vyslal žiakov po domoch, ktorí už mali nacvičené vianočné piesne. Pred každým domom zaspievali a ľudia ich za to obdarovávali obilím, mliekom a čerstvými vajíčkami. Tieto suroviny použili na výrobu oblátok, ktoré potom po dedine rozdávali tým, ktorí im predtým poskytli suroviny. Hlavným nástrojom pre pečenie oblátok bola tzv. oblátnica. Išlo o dve kruhové oblátnice pripevnené na dvoch dlhých skrížených ramenách v podobe klieští. Vnútorné plochy oblátnic mali vyryté vyobrazenia alebo nejakú symboliku či už biblické výjavy, kresťanskú symboliku.  Oblátky sa formovali horúcimi kliešťami a začali sa piecť hneď po Lucii.

            Dnes sme mali možnosť vidieť, ako sa také oblátky pečú vďaka Kristínke M., ktorá nám celú prácu predviedla. Teraz vieme, že rozohriate platničky na stroji je potrebné pred pečením potrieť včelím voskom, aby sa cesto nelepilo. Ďalej potrebujeme mať dobre vypracované cesto, do ktorého môžeme pridať aj štipku škorice. A potom stačí naliať potrebné množstvo na platničku, poriadne pritlačiť, šikovne oblátku odlepiť a... mňam :)

            Veríme, že deti mali krásny zážitok :)

          • Deň materských škôl

          • Milí rodičia.

            Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829, kedy vznikla a bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Česť a vďaka patrí tejto grófke za to, že vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch: „Tieto malé deti tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili, a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrali.“

            Aj my sme tento deň s deťmi oslávili. Vytvorili sme si čelenky, zaspievali ,,hymnu materských škôl", zatancovali a preverili si svoje telesné zdatnosti rôznymi športovými aktivitami. Tešíme sa, že máme škôlku plnú šťastných a veselých detí :)

             

          • OVOCNÝ SAD

          • Keďže máme v okolí MŠ pekné  trávnaté plochy, našlo sa miesto pre vysadenie niekoľkých ovocných stromčekov. Vďaka projektu, ktorý realizovala obec so spoločnosťou KOOPERATÍVA nám zanietenci enviromentálnej výchovy a zamestnanci Kooperatívy na čele s pánom  PhDr.  Baraniakom V., DiS. zasadili štyri ovocné stromky: čerešňu, jablonku, hrušku a slivku. Veríme, že im bude na našej pôde dobre a budeme môcť s deťmi pozorovať ich rast. A po nejakom čase nás hádam potešia sladkými plodmi a príjemným tieňom počas horúcich dní. 

            Výsadba prebehla počas prázdninového dňa, ale aj tá malá skupinka detí potešila návštevníkov piesňami a básňami s jesennou tematikou. A za to dostali všetky deti sladkú odmenu :)

          • ŠARKANIÁDA

          • Z papiera má telíčko, 
               pohladím ho máličko.
            Na šnúrke si lieta v mrakoch,
               vidíš ho aj v panelákoch.
            Mašličky má farebné,
               žlté, modré, červené...

            V piatok bol posledný deň, kedy naši škôlkári mohli doniesť doma vytvoreného šarkana. Tešíme sa, pretože máme krásne vyzdobené šatne a veríme, že ste doma strávili príjemne čas s drobcami pri tejto nápaditej tvorbe. Krásne ste upustili svoju fantáziu a využili naozaj všetko, čo ste mali k dispozícii. Pochvala pre všetkých šikovníkov a pravdaže rodičov, ktorí sa na to s drobcami podujali :) 

            Prajem príjemné prezeranie :)

          • JABLKOVÝ RECEPTÁRIK

          • Úroda na jabĺčka bola tohto roku bohatá a určite každá dobrá gazdinká vie, čo sa z nich dá vyčarovať. 

            Vyhlasujeme akciu ,,Jablkový receptárik", z ktorého budete potom môcť čerpať nové inšpirácie na jablkové dobroty :)
            (nezabudnite splniť všetky úlohy)

          • Nový kamarát

          • Od dnešného dňa máme v MŠ nového kamaráta, ktorý ale nie je škôlkárom ako naši drobci. Je ním suchozemská korytnačka leopardia :)

            Môžete ju navštíviť v priestoroch pri riaditeľni.

            Prosím len o dodržiavanie prísnych pravidiel:

            NEDOTÝKAŤ SA  AKVÁRIA, ANI STOLA!   (Nech nemá z nás šoky a stresy)

            Verím, že bude potešením pre deti, s ktorými si tak obohatíme aj  enviromentálnu výchovu.

             

          • Vitamínové bomby

          • V mesiaci október sa všetko točí okolo záhrad a zberu úrody. Preto sme sa aj my venovali téme ,,Zelenina a ovocie", kde sa okrem hry na ZELOVOC potešili deti aj ovocným šalátom a chutnému jablkovému koláčiku, ktorému neodolal ani jeden škôlkár :)

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • Aj tento rok sme sa zapojili do tejto krásnej akcie. Modlitba je pre dieťa ťažká, pretože ju musí vedieť precítiť a donútiť sa k nej. Ale spolu s kamarátmi a s vedomím, že je to pre iných kamarátov, ktorí to potrebujú to išlo s krásnym pokojom a precítením. Najstarší škôlkári sa zapojili do modlenia ruženca, s mladšími sme si porozprávali o modlitbe. Aj jednoduchým detským spôsobom sa dá rozpávať s Bohom, či s anjelom...poďakovať za krásny prežitý deň, za ľudí okolo, starkých, ktorí s nami trávia čas, za kamarátov, za hračky, dobré jedlo...za mier. Pre mnohých jednoduché, bežné veci, ktoré si ale človek začne vážiť, keď o ne príde.

          • Môj šarkan

          • Mesiac október je spojený s veterným počasím a tým aj s poletujúcimi šarkanmi. A aby sme si spestrili šatne našej materskej školy, vyhlasujeme akciu s názvom ,,Môj šarkan". 

            Keď budete mať čas, zozbierajte rôzne materiály, ktoré doma nájdete a so svojim malým škôlkárom sa troška realizujte...vytvorte nejakého šarkana.
            Vôbec nemusí lietať, stačí že ho dopravíte do škôlky :)

            Akcia končí 28.10.2022

            Prajeme peknú zábavu :)

             

          • Jesenné šantenie a upratovanie

          • Konečne sa nám počasie umúdrilo a môžeme sa tešiť z krásneho babieho leta. Nielen slnečné lúče, ale i  svieži vzduch a farebnosť listov nás vylákala von. K tomuto ročnému obdobiu patrí neodmysliteľne šantenie vo vetre, ale i upratovanie a prípravy na zimu. Tak sme aj my využili tieto dni a vybrali sa o preteky s vetrom. 

            A keďže v jeseni upratoval lístie aj deduško Večerníček, zobrali sme do rúk náradie a hor sa do práce :)

             

          • Začiatok školského roka 2022/2023

          • Milí rodičia, niekoľko d5ležitých informácií k začiatku školského roka 2022/2023:

            - prevádzka MŠ Hruštín je od 6:30 do 16:00 hod. Mimo tento hraničný čas sa v priestoroch nesmie nikto okrem personálu pohybovať,
            - o 8:00 hod. sa priestory zamykajú. Ak viete, že kvôli vyšetreniam alebo z iných vážnych dôvodov prídete neskôr, treba to oznámiť deň vopred učiteľke,
            - komunikácia s učiteľkami cez FB a messenger je zrušená - zakázaná. Pre komunikáciu je stránka edupage, ktorú si treba aktivovať. Boli vám vygenerované heslá, ktoré sa odoslali na vaše maily. Je dobré mať aplikáciu stiahnutú v mobile, tak sa k vám dostanú informácie skôr. V prípade problémov mi zavolajte 0901 706 637,
            - stále platia niektoré protikovidové nariadenia: dezinfekcia rúk pri vchode, vstup do priestorov majú povolené len bezpríznakové osoby (žiaden kašel, výtok z nosa a očí, horúčka,..), zákaz nosiť hračky a predmety z domu.
            V prípade akýchkoľvek zmien nariadení budete včas informovaní,
            - pri nástupe vypíšete tlačivo ,,vyhlásenie o bezpríznakovosti" a odovzdáte učiteľke na triede. Tlačivo nájdete v pondelok v šatni. Vždy, keď budete doma viac ako 3 dni (víkendy sa nerátajú), toto tlačivo musíte odovzdať.
             
            POPLATKY:
            - rodičovský poplatok 15 eur / platí sa na určené číslo účtu do 15 -teho dňa v mesiaci. Neplatia ho deti, ktoré majú rok pred nástupom do školy,
            - hygienické potreby 10 eur/ poplatok za prací prášok, toaletný papier, hyg.vreckovky, mydlo, dezinfekcia. Poplatok odovzdáte učiteľke na triede ,
            - balíčky pre deti 10 eur/ balíček na Mikuláša, maškarný a deň detí. Poplatok odovzdať učiteľke na triede
            - pracovné zošity/ jeden zošit = 1 euro, deti 1.,2. a 3. triedy budú mať tri pracovné zošity, najmladšie deti len jeden zošit. Poplatok odovzdať učiteľke na triede,
            - platby za stravu /platí sa na určené číslo účtu do 15-teho dňa v mesiaci. Sumu nájdete vždy na stránke edupage.

            POTREBY PRE DIEŤA: všetky veci škôlkarovi  podpíšte!
            - pyžamko
            - papučky/ dieťa musí mať pevnú obuv
            - rezervné oblečenie, ktoré necháte v skrinke (spodné prádlo, pančuchy, tepláky, tričká, ponožky)
            - gumáky (nie sú povinné)
            - nenechávajte v skrinkách žiadne jedlo, sladkosti, pitie.

             

            Počas mesiaca august sa realizovala prerábka socialneho zariadenia  4.triedy/najmenšie deti. Vzhľadom na to, že boli práce na niekoľko dní pozastavené  (z dôvodu zdravotných problémov), nie sú dokončené niektoré detaily. Všetko je ale funkčné, len určité veci sa budú postupne dokončovať. Ďakujem za pochopenie.
             

            Tešíme sa :)