• DEŇ ZEME

          • Zemička guľatá, si krásna, si bohatá...
            Dávaš nám vzduch, potravu , vodu čo pijeme,
            všetko, čo k životu potrebujeme.

            Milá naša ZEM, ochrániť ťa chcem!

            Vytriedim odpad, upracem dvor,
            ušetrím papier, zachránim strom.
             

          • AKO BABKA S DEDKOM SPOLU NAŽÍVALI

          • Opäť k nám zavítali divadelní herci z divadla Príbeh, ktorí nám humornou a zároveň náučnou formou priblížili spoločný život babky a dedka na dedine. Hoci mali máličko, pre spokojný život mali jeden druhého. Spoločne si
            s deťmi zopakovali aké zvieratká na dvore chováme a aký máme z nich úžitok. Pomohli sme im zasadiť do záhradky rôzne druhy ovocia a zeleniny, opraviť  plot  a dokonca upliesť dedkovi vlnený sveter na zimu. Ďakujeme za spríjemnenie zamračeného dňa  úsmevom i peknými piesňami :)

          • ŠTRNGALKY

          • Aj tento rok sa v Oravskom Veselom konala nesúťažná prehliadka malých spevákov, ktorú organizovala ZŠ s MŠ Oravské Veselé. Za našu MŠ sme vyslali Ondrejka Š., ktorý prezentoval našu škôlku krásnym spevom známej ľudovej piesne ,,Dedinka v údolí". Tešíme sa, že už u malých detí môžeme rozvíjať kultúrne povedomie a viesť ich k poznaniu a záľube našich krásnych tradícií, zvykov a ľudových piesní.

          • MOJE OBĽÚBENÉ ZVIERATKO

          • Zapojili sme sa do výtvarnej súťaže s názvom ,,Moje obľúbené zvieratko", ktorú organizovalo Centrum voľného času Maják a OZ Centráčik v Námestove. Zaslali sme niekoľko prác, z ktorých si niektoré vyslúžili krásne výherné miesta :)

            Naši výhercovia: Tomáško Ž., Eliška K., Katka H., Grétka T. , Maťko P. Blahoželáme

          • BEZPEČNE NA CESTE

          • Opäť nás po dlhom čase prišiel do našej MŠ navštíviť pán policajt kpt.Mgr.Tibor Šándor. Najskôr nám porozprával o dodržiavaní pravidiel na ceste, aby sme sa vyhli nebezpečenstvu. Už malý škôlkar musí vedieť, že cesta nieje ihrisko a nesmie tam ísť bez dozoru. Pripomenul nám, po ktorej strane vozovky chodíme, ako prechádzame cez priechod prechodcov a ako máme byť pripravení na bicyklovanie. Pozreli sme si aj rozprávku, ako sa nezbedné zajačiky s mackom Uškom naučili správať na cestách v meste.

            Po besiedke nasledoval výchovný koncert, na ktorom sme si nielen zaspievali známe ľudové piesne, ale i zatancovali. Ďakujeme za náučno-príjemnú chvíľu a veríme, že si deti zapamätali dôležité informácie :)

          • KNIŽNICA ANTONA HABOVŠTIAKA

          • Keďže si celý mesiac hovoríme o knihách a  rozprávkach, chcelo by to aj návštevu nejakej ozajstnej veľkej knižnice :) A tou je veru knižnica Antona HABOVŠTIAKA v Dolnom Kubíne. Naši najstarší škôlkari nasadli ráno na autobus (čo veríme, že bol pre nich dnes tiež jedným super zážitkom) a vybrali sa na exkurziu do knižnice. Tam ich už čakali tety knihovníčky Janka a Tánička, ktoré si pripravili pre návštevníkov nielen prechádzku po knižnici,ale i rôzne iné aktivity. Jednou z nich bolo divadielko o ,,Koze rohatej", ktoré deťom zahrali kamaráti
            s Downovým syndrómom z denného stacionára Miško, za čo veľmi týmto statočným kamarátom ďakujeme.

            Veríme, že návšteva takejto krásnej knižnice bude pre budúcich školákov skvelou motiváciou a počiatočným nadšením pre čítanie kníh.

            A vedeli ste, že aj v knižnici majú zvieracieho kamaráta ako máme my našu korytnačku Žofiu? Je to ale agama bradatá, ktorá sa volá Percy :) 

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

          • 21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. Ide o symbolický dátum, ktorý je odvodený z číslic 3 a 21, keďže pri uvedenej diagnóze ide o moment, kedy sa na 21. chromozómovom páre neobjaví očakávaná dvojica, ale ojedinelá trojica chromozómov.

            Svetový deň Downovho syndrómu si môžeme pripomenúť aj zapojením sa do ,,Ponožkovej výzvy“. Inšpirovaná je originalitou každého z nás a podobnosťou tvaru chromozómu s ponožkou. Obutím si ponožiek rôznych farieb či veľkostí vyjadríme spolupatričnosť a sympatie s ľuďmi so špeciálnymi potrebami, ktorí sú rovnako jedineční a sami sebou. 

            Takže zajtra každá ponožka iná :)

          • SFÉRICKÉ KINO

          • Opäť sa nám v jednej triede objavilo veľké čudo, ktoré pripomínalo nafúknutú loptu alebo lietajúci balón. A keď sa dostali do vnútra malí škôlkari, mali možnosť vidieť divy divúce... Premietanie vo vnútry takéhoto sférického kina je zážitok, na ktorý sa nezabúda. Deti sa takto fantazijne dostali do sveta zvieratiek, kde s deduškom prešli farmu, les a dokonca sa im zapletli do cesty aj exotické zvieratká. Starší predškoláci sa zas dostali do tajov podmorského sveta. 

          • ČÍTAME PRE RADOSŤ

          • Milí rodičia, v rámci rozvojového projektu ,,ČÍTAME PRE RADOSŤ" sme v predškolských triedach (1.+2.trieda) a v šatni vytvorili detské knižnice. Účelom tejto výzvy je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí.  V triedach majú deti prístup k zaujímavým dielam, s ktorými môžu pracovať. V šatni je zriadená knižnica, z ktorej si môžete požičať knihy domov. Knihy sú z knižnice
            materskej školy a budú sa obmieňať, aby mali deti možnosť spoznať rôzne literárne diela. 

            Pravidlá pre knižnicu v šatni:

            - do zošita (ktorý je súčasťou knižnice) zapíšte názov knihy, meno škôlkara a dátum požičania,

            - knihu je potrebné vrátiť do týždňa,

            - pri vrátení knihu skontrolujte, uložte do police a zapíšte do zošita dátum vrátenia,

            - počet a stav kníh sa bude pravidelne kontrolovať.

            Predpokladáme, že škôlkari vedia, ako s knihou zaobchádzať, aby mohla ďalej tešiť aj ostatné deti.

            Tešíme sa z tejto novej aktivity a veríme, že  bude prospešná nielen pre škôlkaov, ale i pre vás :)

             

          • VEĽKONOČNÉ VAJÍČKO

          • Milí rodičia, milí škôlkári... o chvíľu budeme mať veľkonočné prípravy v plnom prúde a čo nesmie na každom veľkonočnom stole chýbať? Predsa veľkonočné vajíčka :)

            Máme pre vás novú aktivitu na doma, pri ktorej strávite príjemný čas s vašimi škôlkármi a zabavíte sa tvorením. Nech sa páči.. prečítajte si podmienky, krásnu rozprávku a môžete sa realizovať :) 

            Prajeme príjemnú zábavu  

          • NAŠI PREDŠKOLÁCI V ZŠ

          • Aby naši najstarší škôlkari nemali obavy zo zápisu v ZŠ, vybrali sa na návštevu ku kamarátom prváčikom. Takto mali možnosť obzrieť si prvácke triedy, posedieť si v školskej lavici, prelistovať šlabikár a napokon kriedou
            napísať svoje meno na naozajstnú školskú tabuľu :)

            Veríme, že toto bol pre škôlkarov príjemný zážitok a zo školy nebudú mať strach, ba naopak - budú sa do nej tešiť. Ďakujeme pani učiteľkám a kamarátom zo ZŠ, že nám takúto návštevu umožnili a taktiež za malý darček.

             

          • KNIŽKA PUTOVNÍČKA 2

          • Keďže nám začal marec - mesiac knihy, opäť posielame knižky ,,Putovníčky" medzi našich škôlkarov. V každej triede bude knižka putovníčka kolovať medzi škôlarmi.. zoberie si ju domov aj so zošitom. Po prečítaní zvolenej rozprávky je jeho úlohou zahrať sa na ilustrátora - nakresliť príbeh do zošita.

            Veríme, že si to doma spolu pri čítaní užijete :)