• VÝLET ŽELEZNIČKOU

          • Hoci bolo ráno počasie zradné, naši predškoláci sa vybrali na koncoročný výlet. Nahodili si na plecia plecniačiky naplnené dobrým jedlom a pitím, a šup šup nasadať do autobusu. Pre mnohých bola určite aj jazda autobusom zážitkom :)

            V Oravskej Lesnej sa deti najskôr posilnili desiatou a  nastúpili do vláčika na  dobrodružnú jazdu našou krásnou  prírodou. 

          • SANITKA pri MŠ

          • Keďže sa nám blížia letné prázdniny, ktoré budú plné nielen krásnych zážitkov ale i všade striehnuceho nebezpečenstva, prišiel k nám na sanitke ujo záchranár Matej, aby nám porozprával, na čo si máme dávať pozor a čomu sa vyhýbať. Zopakovali sme si dôležité telefónne čísla, ukázal nám, čo všetko má v sanitke a v akej situácii to používa. Napokon nás všetkých na sanitke  previezol. Ďakujeme za ochotu a čas ujovi Matejovi, čím nám sprestril deň nielen novými zážitkami ale i poznatkami.

          • KEĎ GAJDOŠI GAJDUJÚ

          • Naši najstarší predškoláci sa spolu s pani učiteľkami zapojili v mesiaci máj do medzinárodnej výtvarnej súťaže, ktorú organizovalo Oravské kultúrne stredisko v DK. Cieľom súťaže bolo zábavnou formou podporiť záujem detí o tradičnú kultúru regiónu v ktorom žijeme. Dôraz sa kládol na zobrazenie autentických hudobných nástrojov, krojov, tancov a tradičných hier. Súťaž bola jednokolová s medzinárodnou účasťou detí z regiónov Slovenska, Poľska a Čiech. 

            Veľmi sa tešíme, pretože sa podarilo našim trom škôlkarom umiestniť na krásnych miestach :)
            Blahoželáme
            Jankovi J., Maťkovi D. a Tomáškovi M.  

             

          • DEŇ OTCOV

          • Milí oteckovia..tak ako mamičky majú v mesiaci máj svoj deň,  dnešný deň je ten váš :)

            ,,Tak ako vodičku pýta si kvetinka, 
            mne býva dobre v náručí ocinka.

            Pokarhá, pohladká, tak ako mama,
            rodina bez neho bola by sama.

            Má pevnú ruku a ťažký krok,
            lásku nám dáva po celý rok.

            Za toľkú lásku všetko mu sľúbim,
            je to môj ocko a ja ho ľúbim."

             

          • LOGICKÁ OLYMPIÁDA

          • Naši predškoláci sa zúčastnili ,,logickej olympiády pre najmenších 2023", ktorá sa konala pod záštitou Prešovskej univerzity. Tento ročník súťaže sa niesol v duchu motta: „Súťažíme, ale neprehrávame.“Logická olympiáda prebiehala od 1. marca do 1. júna 2023 v prostredí materských škôl, pričom súťažiaci riešili osem logických úloh. V aktuálnom ročníku súťaže mohli zažiť malí riešitelia svet logiky a abstraktného myslenia a hľadanie súvislostí. Precvičili si aj jemnú motoriku. Obsahom zápolenia bolo preverenie jednoduchých logických funkcií, pamäte, tvorenie pojmov, či  počítanie. Rovnako preverenie zručností, ktoré sú potrebné na úspešné zvládnutie vyučovacích predmetov počas povinnej školskej dochádzky.

            Súťaž prebiehala individuálne - každé dieťa pracovalo samostatne na predloženom teste. Olympiády sa zúčastnilo 37 predškolákov. Aby sa zabezpečila  objektivita a rovnaké podmienky súťaže, realizovali ju s deťmi dve pani učiteľky (p.uč. Martinka, p.uč. Vierka). Otázky sa dieťaťu prečítali a dieťa pracovalo samostatne, bez pomoci učiteľky. Každú odpoveď muselo dieťa zdôvodniť. každý zúčastnený bol odmenený diplomom.

          • ŠPORTOVÁ OLYMPIÁDA

          • ,,My, deti z materských škôl sľubujeme, že budeme čestne, vytrvalo a statočne súťažiť a našich fanúšikov nesklameme".

            Takýmto sľubom sa začal XXIV. ročník ,,Športovej olympiády" v Oravskej Polhore, na ktorej sa zúčastnili naši štyria športovo zdatní kamaráti ( Veronika H., Maťko G., Matiasko S., Tomáško M.). Prezentovali sa  deti z viac ako 20 materských škôl, a to v štyroch základných športových disciplínach:

            - skok do diaľky z miesta,
            - beh na 20m šprint,
            - hod do diaľky tenisovou loptičkou,
            - štafetový beh 4x20m.

            Hoci sme nezískali prestížne umiestnenie, ale v športe je predsa dôležité sa zúčastniť a nie vyhrať :)

          • MOTÝLIA ZÁHRADA

          • Aj tento rok sme si zadovážili husenice Babôčky Bodliakovej (Vanessa Cardui). Cieľom takejto motýlej záhrady je ukázať deťom fascinujúci svet prírody zblízka. Na vlastné oči mohli sledovať úžasnú premenu, ktorá sa deje vo svete hmyzej ríše. 

            Postupne sme tak sledovali vývoj motýľa od rastu huseničky, cez zakuklenie až po samotné liahnutie. Napokon sme ich troška posilnili kvetinovým nektárom a sladkou cukrovou šťavou a vypustili sme ich do voľného letu. Tak sa s deťmi skamarátili, že sa im ani nechcelo odletieť preč :)

            Veríme, že toto  je tiež jeden z mnohých silných zážitkov pre deti.. už budú vedieť, že motýle sa neberú na lúke len tak, z ničoho nič. A keď nájdu možno nepekne vyzerajúcu husenicu, budú vedieť, že z nej bude krásny motýľ...

          • TÝŽDEŇ DETSKÝCH RADOSTÍ (piatok)

          • Náš týždeň detských radostí sme v piatok ukončili oddychovo a maškrtnícky :)

            Naše šikovné pani učiteľky pripravili pre deti divadelné predstavenie zo známej zbierky rozprávok ,,O psíčkovi a mačičke", ako si chceli svoj domček poupratovať. Deti sa nielen zasmiali, ale si aj zaspievali a spolu s malými nezbedníkmi zatancovali. A potom nasledovala sladká bodka na konci týždňa :) vanilková zmrzlinka, za ktorú sa platilo netradične - úsmevom. 

            Ďakujem všetkým kolegyniam za spoluprácu pri prípravách a realizácii celého týždňa,
            pánu starostovi a zastupiteľstvu za sladký balíček, ktorý deti dostali na MDD, 
            pánu Skurčákovi -Mäsovýroba za sponzorský dar (50€), za ktorý bola zakúpená zmrzlina a kornútky.

            ĎAKUJEME :)
             

          • TÝŽDEŇ DETSKÝCH RADOSTÍ (štvrtok)

          • ,,Aj tak budem požiarnikom.." veta, ktorú si určite nejeden z dospelákov pamätá (rozprávka o Dráčikovi :)

            Dnešný slávnostný DEŇ DETÍ sme oslávili:  v duchu obdivu zdatných hasičov
                                                                                  v duchu osviežujúcej a zachraňujúcej vody
                                                                                  v duchu motivácie malých budúcich požiarnikov :)

            Vďaka pani Mgr. Ševčíkovej Žilincovej Evky, ktorá má na starosti náš rozvíjajúci sa mladý požiarnicky zbor, sme mali možnosť nielen navštíviť priestory hruštínskej požiarnej zbrojnice, ale zažiť aj mnoho iných zaujímavých vecí...
            - videli sme požiarnikov pripravených na zákrok,
            - vyskúšali sme si požiarnicke prilby,
            - dali sme obhliadku požiarnickeho auta,
            - a každý si mohol vyskúšať striekanie hadicou do cieľa,
            - najstarší kamaráti si mohli pozrieť aj mnoho ocenení zo súťaží našich požiarnikov.

            Verím, že zážitok stál za to a deťom sa dlho utkvie v pamäti :)

            Ďakujeme Žilincovcom za takéto náučné a zážitkové sprostredkovanie hasičskej zbrojnice :)

             

          • TÝŽDEŇ DETSKÝCH RADOSTÍ (streda)

          • Hneď po desiate sa naši velkáči vydali hľadať poklad. Po podrobnom preštudovaní mapy sa s nadšením vybrali po stopách farebných stužiek, ktoré im mali ukazovať správny smer. Poklad nikdy nieje len tak zadarmo, preto aj naše deti museli splniť nejednu úlohu, ktorou sa k pokladu približovali. Prešli poriadny kus cesty, kým napokon poklad našli :)

            Ale aj naši mladší škôlkári mali takéto poslanie - hľadať poklad. V okolí materskej školy na nich striehla Ježibaba, ktorá potrebovala variť chutný obed. Hľadaním pekníčkov s úlohami sme sa jej vyhýbali a viac a viac sa približovali k pokladu. Keď sme všetky perníky našli a splnili úlohy od Ježibabky, poklad bol náš :)

          • TÝŽDEŇ DETSKÝCH RADOSTÍ (utorok)

          • V tento deň sme si aktivity prestriedali: 
            - starší škôlkari si zmerali športovú zdatnosť na Baraniarkach, skúsili dokonca skok do diaľky a rýchlostný beh,
            - mladšie deti sa skamarátili s niektorými dopravnými značkami, zabavili sa hádankami o dopravných prostriedkoch a jazdou na odrážadlách sa učili dodržiavať  pravidlá cestnej premávky. 

          • TÝŽDEŇ DETSKÝCH RADOSTÍ (pondelok)

          • Keďže máme tento týždeň MDD, pripravili sme si,,Týždeň detských radostí".

            V pondelok sa naši najmenší vybrali mimo materskú školu, aby si na prírodnom priestranstve overili svoju športovú zdatnosť. Hádzali sme kruhami, loptou,  skákali vo vreci a pravdaže dávali vytrvalostný beh :) . 
            Starší kamaráti si zas pri MŠ overili svoje poznatky z dopravnej výchovy. Poznávanie značiek, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a jazda na odrážadlách.