• Pečenie vianočných oblátok

          • Viete, prečo na vianočnom stole nesmú chýbať oblátky? Je to štedrovečerné obradové jedlo z neskvaseného cesta, pšeničnej múky a vody. Oblátka má funkciu takzvanej hostie, čiže predstavuje posvätný chlieb. A keďže Vianoce sú kresťanským sviatkom, telo Ježiška predstavuje práve oblátka, ktorá sa je na Štedrý deň s medom a cesnakom. Dievčatám robili rodičia krížik na čelo, aby boli krásne a deťom preto, aby poslúchali (aby boli sladké ako med). Cesnak bol považovaný za všeliek proti chorobám, dokonca ho ľudia používali ako ochranu pred zlými duchmi.

            Kedysi dávno oblátky piekli a roznášali kňazi, neskôr ich nahradili organisti alebo učitelia. Učiteľ v predvianočnom období vyslal žiakov po domoch, ktorí už mali nacvičené vianočné piesne. Pred každým domom zaspievali a ľudia ich za to obdarovávali obilím, mliekom a čerstvými vajíčkami. Tieto suroviny použili na výrobu oblátok, ktoré potom po dedine rozdávali tým, ktorí im predtým poskytli suroviny. Hlavným nástrojom pre pečenie oblátok bola tzv. oblátnica. Išlo o dve kruhové oblátnice pripevnené na dvoch dlhých skrížených ramenách v podobe klieští. Vnútorné plochy oblátnic mali vyryté vyobrazenia alebo nejakú symboliku či už biblické výjavy, kresťanskú symboliku.  Oblátky sa formovali horúcimi kliešťami a začali sa piecť hneď po Lucii.

            Dnes sme mali možnosť vidieť, ako sa také oblátky pečú vďaka Kristínke M., ktorá nám celú prácu predviedla. Teraz vieme, že rozohriate platničky na stroji je potrebné pred pečením potrieť včelím voskom, aby sa cesto nelepilo. Ďalej potrebujeme mať dobre vypracované cesto, do ktorého môžeme pridať aj štipku škorice. A potom stačí naliať potrebné množstvo na platničku, poriadne pritlačiť, šikovne oblátku odlepiť a... mňam :)

            Veríme, že deti mali krásny zážitok :)

          • Deň materských škôl

          • Milí rodičia.

            Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829, kedy vznikla a bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická. Česť a vďaka patrí tejto grófke za to, že vystihla špecifikum didaktiky materskej školy už v jej počiatkoch: „Tieto malé deti tak vyučujú, že ani nevedia, že sa učili, a celý čas trávia tak, že si myslia, že sa len hrali.“

            Aj my sme tento deň s deťmi oslávili. Vytvorili sme si čelenky, zaspievali ,,hymnu materských škôl", zatancovali a preverili si svoje telesné zdatnosti rôznymi športovými aktivitami. Tešíme sa, že máme škôlku plnú šťastných a veselých detí :)

             

          • OVOCNÝ SAD

          • Keďže máme v okolí MŠ pekné  trávnaté plochy, našlo sa miesto pre vysadenie niekoľkých ovocných stromčekov. Vďaka projektu, ktorý realizovala obec so spoločnosťou KOOPERATÍVA nám zanietenci enviromentálnej výchovy a zamestnanci Kooperatívy na čele s pánom  PhDr.  Baraniakom V., DiS. zasadili štyri ovocné stromky: čerešňu, jablonku, hrušku a slivku. Veríme, že im bude na našej pôde dobre a budeme môcť s deťmi pozorovať ich rast. A po nejakom čase nás hádam potešia sladkými plodmi a príjemným tieňom počas horúcich dní. 

            Výsadba prebehla počas prázdninového dňa, ale aj tá malá skupinka detí potešila návštevníkov piesňami a básňami s jesennou tematikou. A za to dostali všetky deti sladkú odmenu :)