• Testovanie školskej spôsobilosti

          • INFO pre rodičov, ktorých deti pôjdu tento rok na zápis do ZŠ:

            - od učiteľky dostanete tlačivo ,,informovaný súhlas s posúdením osobnostného rozvoja". Je to súhlas s testovaním školskej spôsobilosti. Pokiaľ chcete, aby bolo vaše dieťa testované, súhlas podrobne vypíšte a prineste do MŠ do štvrtku 4.03.2021

            - testovanie sa uskutoční 11.03.2021 (streda) bez účasti rodičov. Pokiaľ budete chcieť informácie o výsledkoch vášho dieťaťa, budete sa môcť obrátiť na konkrétnu osobu
            z CPPPaP (telefonicky, alebo osobne). Presnejšie informácie ešte dostanete

          • Vstup do MŠ

          • Milí rodičia, hoci je náš okres ,,červený", naďalej platí pre našu MŠ podmienka preukázať sa negatívnym testom, ktorého platnosť je 7 dní. Testovanie sa opäť bude realizovať
            v KD Hruštín v sobotu 27.02.2021, kde nájdete aj tlačivo ,,čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti".

            V prípade, že nemáte certifikát, preukážte sa iným spôsobom (sms, iný doklad).

            Dodržujte prosím pravidlá R-O-R... (tá dezinfekcia pri vchodových dverách nieje nato, aby spestrila prostredie, ale aby bola použitá!)

            V prípade, že sa dostanete do karantény, dajte o tom vedieť. Na základe takýchto informácií sa odvíja ďalšie fungovanie MŠ.

            Ďakujeme za pochopenie

          • INFO

          • Milí rodičia, v sobotu (20.02.2021) sa opäť realizuje testovanie v KD Hruštín. Môžete si tam aj prevziať tlačivo ,,čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti".

            Podmienkou nástupu dieťaťa do MŠ je, aby bol rodič otestovaný. Pokiaľ ste prekonali COVID-19, je potrebné preukázať sa nejakým potvrdením (ak je možné doniesť kópiu) .

            Ak nemáte certifikát, preukázať sa treba sms-kou.

            Ďakujem za pochopenie

             

          • Prevádzka MŠ počas jarných prázdnin

          • MŠ Hruštín je od pondelka 15.02.2021 otvorená pre nahlásené deti. V prevádzke budú tri triedy: štvrtá, tretia a druhá, v ktorej sú združené deti 1. a 2. triedy.

            Platia tie isté podmienky ako tento týždeň:

            - rodič ráno odovzdá kópiu negatívneho testu a čestné prehlásenie,

            - dodržiavať R-O-R (rúško, odstup, ruky).

            V prípade, že budete chcieť nechať dieťa doma, nahláste to na tel.č. 0901706637

          • Prevádzka MŠ od 8.01.2021

          • Na základe manuálu ,,Návrat do škôl" vydaným MŠVVaŠ SR bude od 8.01.2021 obnovená prevádzka MŠ Hruštín  a to za dodržiavania prísne stanovených podmienok:

            - do zariadenia MŠ môže vstúpiť len osoba, ktorá sa preukáže výsledkom negatívneho testu certifikovaného na území EÚ na ochorenie COVID-19. Škola má právo nahliadnuť a  uchovávať informácie o výsledkoch testov zákonných zástupcov (pozri Ochrana osobných údajov)

            - je povinnosť, aby bol aspoň jeden rodič otestovaný,

            - platnosť testov je 7 kalendárnych dní,

            - rodič odovzdá pri nástupe dieťaťa ,,Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti" (je potrebné si tlačivo vytlačiť, doniesť vyplnené)

            - stála povinnosť dodržiavať pravidlo ,,R-O-R" (nosiť rúško, dezinfikovať si ruky a dodržiavať odstup).

            INFO:

            Testovanie rodičov detí MŠ a ZŠ bude prebiehať v sobotu 6.02.2021 v KD v Hruštíne a to od 8:00 -11:45hod.  a od 13:00- 17:45hod.

             

          • Prevádzka MŠ od 18.01.2021

          • Milí rodičia,

            prevádzka MŠ Hruštín od 18.1 – 22.1 je plánovaná opäť len deťom zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre deti zákonných zástupcov, ktorým vyplýva z povahy práce, že nemôžu vykonávať prácu z domu (home office) a musia dochádzať do zamestnania v štandardnom mieste výkonu práce.

            V prípade, že obaja rodičia nemôžu vykonávať prácu z domu a nemajú pri kom dieťa nechať, prihlásia svoje dieťa do MŠ telefonicky, alebo inou formou do 15.01.2021 a to do 13:00 hod.

            Riaditeľka má právo vyžadovať potvrdenie zo zamestnania, že nemajú rodičia nariadený tzv.home office.

          • Prerušenie prevádzky MŠ

          • V priebehu dvoch dní sa zisťoval záujem rodičov o prevádzku MŠ počas týždňa od 11.01.2021 - 15.01.2021. Podľa usmernení majú byť v MŠ len deti rodičov, ktorí sú v prvej línii, alebo musia ísť do práce (nemajú home-office) a nemajú pri kom dieťa nechať. 

            Keďže bol nedostačujúci záujem rodičov, prevádzka sa po zhodnotení so zriaďovateľom prerušuje na ďaľší týdeň.

            Ďakujem za pochopenie a toleranciu

          • Prerušenie prevádzky MŠ

          • MŠ bola zatvorená vzhľadom na nedostačujúci záujem rodičov o prevádzku počas týchto dní. Na základe odporúčaní MŠ SR je toto prerušenie prevádzky predĺžené do 8.1.2021. O ďalšom postupe budú rodičia informovaní.

          • Vianočná pošta

          • Už niekoľko rokov funguje vianočná pošta, kam posielajú listy pre Ježiška už aj deti z iných krajín. Tiež sme Ježiška potešili našimi listami a on každému pravdaže odpovedal. Každý dostal od neho list s prekvapením vo forme CD, na ktorom je pekný poučný príbeh pre deti. Verím, že sa detičky potešili a počúvanie CD si užili v kruhu rodiny.
             

          • Pečenie medovníčkov

          • Najvyšší čas upiecť nejaké vianočné pečivo. V tento deň sa o to postarali škôlkari
            1. a 2. triedy, ktorí svojim pekárskym majstrovstvom vytvorili krásne a chutné medovníčky.

             A keďže medovníčkov nám bolo málo, k pečeniu pridali svoje rúčky aj pekárikovia
            z 3. a 4. triedy. Za počúvania vianočných kolied z cesta nielen vykrojili chutné koláčiky, ale i troška ochutnali.  Škoda len, že sme medovníčky už nestihli v MŠ vyzdobiť, ale zato sme si na nich všetci pochutili.
             

          • Návšteva svätého MIKULÁŠA

          • ,,Pred oknom, za oknom, stojí Mikuláš...“   Veľmi sme sa potešili, pretože prijal pozvanie a prišiel aj so svojimi pomocníkmi. Svätý Mikuláš s plnými krabicami prekvapení pre dobré deti, s ktorými mu pomáhal huncút čertík a usmiaty anjelik. Balíček si deti ale museli zaslúžiť... Po peknej pesničke a modlitbe museli sľúbiť, že budú poslušné, všetko krásne zjedia a oddýchnu si na lehátkach. Za sladké prekvapenie ďakujeme aj pánu starostovi, ktorý tiež potešil malé maškrtné jazýčky.    

          • Kamarát OLAF

          • Aj keď počasie nebolo ako v Snehovom kráľovstve, predsa len k nám zas po roku zavítal kamarát Olaf. Bol veľmi potešený z obrázkov, ktoré mu deti nakreslili a tak pomohli vytvoriť krásnu vianočnú atmosféru v predajni Nataly. Olafa sme potešili ešte piesňami a spoločne si dokonca zaskákali. Po rozlúčke dostal každý od tohto čarovného snehuliaka čokoládovú odmenu. Ďakujeme za krásny zážitok pánu Prílepkovi a predajni Nataly.  

          • Nariadenia od 2.11.2020

          • Milí rodičia, informácie ohľadom nových nariadení:

            - do priestorov MŠ môžu vstúpiť len osoby, ktoré sa môžu preukázať potvrdením o negatívnom výsledku testovania vykonaným od 29.10. do 1.11.2020 (toto platí do 9.11.2020)

            - toto potvrdenie si môže kedykoľvek vypýtať zamestnanec MŠ

            - pokiaľ ste v karanténe, táto karanténa platí aj pre deti

            - všetky nariadenia týkajúce sa R-O-R stále prísne platia (rúško, odstup, dezinfekcia rúk)

            - pri nástupe odovzdáte vyhlásenie o bezinfekčnosti (pozor, je nové tlačivo), môžete si ho doma vytlačiť, alebo ho nájdete v šatni

            - pokiaľ ste boli v karanténe, je potrebné nahlásiť to detskej doktorke, ktorá vám dá potvrdenie pre dieťa. Keďže je naša detská ambulancia momentálne v karanténe, toto potvrdenie budú dávať od 9.11.2020 (so spätným dátumom)

            - dajte mi prosím vždy vedieť, pokiaľ ostávate doma v karanténe, (nie je to hanba)

            Ďakujeme :) 

             

          • Dezinfekcia priestorov MŠ

          • Dnes (16.10.2020) v poobedňajších hodinách bola realizovaná dezinfekcia priestorov celej našej MŠ, ktorú nám vykonali zamestnanci Oravského Záchranného Systému na čele s pánom Ing. Janckulíkom Igorom. Ďakujeme p.starostovi za vybavenie tejto akcie. Okrem toho ďakujeme za rúška pre 92 detí, ktoré boli poskytnuté našej MŠ občianskym združením ,,Nemocnica deťom,,.   Ľudia s veľkým srdcom stále sú :)

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          •  

            Materská škola Hruštín  oznamuje, že v zmysle § 150 ods. 5 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní udeľuje 28.9.2020 do 30.9.2020 (pondelok až streda) riaditeľské voľno z organizačných dôvodov. Počas dní bude prebiehať rekonštrukcia elektrického vedenia v triedach a dezinfekcia priestorov.

            Prevádzka bude obnovená vo štvrtok 1.10.2020

          • Potrebné informácie pre rodičov

          • Školský rok začína 2.9.2020, je potrebné preštudovať si ,,Prevádzkový poriadok na školský rok 2020/2021" (predchádzajúci príspevok). 

            Čo potrebuje škôlkar:

            - prezuvky (pevná obuv)

            - pyžamko

            - náhradné oblečenie (tričko, tepláky, ponožky, spodné prádlo- nechať v skrinke)

            - rezervné rúško (nechať v skrinke)

            - gumáky (vhodné priniesť a nechať v skrinke).

            Poplatky:

            - 10€ ... rodičovský poplatok (uhrádza sa mesačne na určené číslo účtu, neplatia ho deti, ktoré majú rok pred nástupom do ZŠ)

            - poplatok za stravu...(uhrádza sa mesačne na číslo účtu, lístok nájdete vždy v skrinke)

            - 5€  ... za hygienické potreby (platí sa na začiatku šk.roka, je tu zahrnutý nákup pracieho prášku, toaletného papiera, hygienických vreckoviek, podložiek na lehátka a vlhčených vreckoviek. Keď budeme umývať zúbky tak zubná kefka a pasta. Poplatok odovzdať učiteľke na triede)

            -10€ ... na darčeky pre deti (akcie: Mikuláš, Maškarný ples,Deň detí. Poplatok odovzdať učiteľke na triede)

            - 3€ ... pracovné zošity (cena jedného zošita je 1€, staršie deti majú 3ks, najmladšie deti 1ks. Poplatok odovzdať učiteľke na triede)

             

            Hlavné opatrenia pre rodičov:

            - v priestoroch MŠ sa pohybovať s rúškom

            - dezinfekcia rúk pri vchode

            - v šatni sa zdržiavať krátky čas (do 10min.)

            - priniesť  vyhlásenia (tlačivá nájdete v predchádzajúcom príspevku)

            - nenosiť do MŠ hračky, iné predmety.

             

            Tešíme sa :)

             

          • Začiatok školského roka 2020/2021

          • Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v MŠ pre školský rok 2020/2021

            Prevádzkové podmienky MŠ Hruštín a protiepidemické opatrenia  stanovené po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19.

            Organizácia prevádzky výchovno-vzdelávacieho zariadenia

            • prevádzka MŠ Hruštín je  od 6:30 hod. do 16:00 hod.

            Preventívne opatrenia pre zamestnancov

            • pri prvom nástupe do práce vyplniť dotazník o zdravotnom stave pred nástupom do zamestnania (príloha č.1). Zamestnanci predkladajú po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenia (príloha 1a)
            • dodržiavať nariadenia týkajúce sa ochrany zdravia seba, detí a ostatných.
            • kontrolovať si aktuálny zdravotný stav (zamestnanec si zmeria teplotu sám doma, v prípade zvýšenia teploty nad fyziologickú úroveň (nad 37,5st.C) nejde do práce, oznámi skutočnosť zamestnávateľovi, kontaktuje svojho lekára, lekára kontaktuje aj v prípade zdrav. Ťažkostí v súvislosti s respiračným systémom (kašeľ, sťažené dýchanie, nádcha,
            • pokiaľ zamestnanec žije v spoločnej domácnosti s osobou chorou na COVID-19, alebo podozrivou z ochorenia, alebo bol s takouto osobou v kontakte, alebo v blízkej rodine je niektorý príslušník rodiny v karanténe, bezodkladne oznámi túto skutočnosť zamestnávateľovi,
            • preškoliť a viesť dokumentáciu o preškolení zamestnancov o poznatkoch, preventívnych opatreniach, ktoré musí poznať a realizovať v praxi každý zamestnanec ohľadom ochorenia COVID-19,
            • pri vstupe do zariadenia použiť dezinfekciu rúk, prezliecť sa do pracovného odevu, neprechádzať cez iné triedy,
            • zakrývať si noc a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša,
            • dodržiavať princíp ROR – Rúško, Odstup, Ruky : nosenie rúška pri stretnutí s rodičmi a inými ľuďmi, minimalizácia osobných kontaktov (dodržiavať medzi sebou vzdialenosť  1,5 m – 2m), dostatočná hygiena rúk: umývať si ruky často mydlom a teplou vodou, najmenej po dobu 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu, nedotýkať sa neumytými rukami očí, nosa a úst,
            • vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky respiračného ochorenia,

            Opatrenia MŠ kvôli prevencii nákazy COVOD-19

            • pri ceste do MŠ sa sprevádzajúce osoby a deti riadia opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ. Celkový čas združovania sa osôb  sprevádzajúcich deti do MŠ vo vonkajších a vnútorných priestoroch MŠ by nemal presiahnuť 10 min.
            • sprevádzajúca osoba sa v priestoroch MŠ pohybuje vždy s rúškom, a to hlavne za účelom odovzdania a vyzdvihnutia dieťaťa,
            • dieťa môže sprevádzať len osoba žijúca v tej istej domácnosti,
            • minimalizovať zhromažďovanie osôb pred MŠ,
            • zabezpečiť každodenný ranný zdravotný filter:
              - ranné meranie teploty bezdotykovým teplomerom, ktoré bude ráno pri vchodoch do MŠ realizovať poverený nepedagogický zamestnanec, max. nameraná  telesná teplota dieťaťa môže byť 37,2st.C, meranie sa bude realizovať prvé dva týždne, potom len priebežne. V prípade zhoršenia situácie opäť častejšie,
              - bezkontaktná obhliadka dieťaťa pri vstupe do triedy, realizuje učiteľka, v prípade podozrenia na ochorenie dieťa nepreberie (príznaky ochorenia pozri na tlačive pre rodičov- príloha č.2),
            • zabezpečiť dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným,
            • do MŠ prichádzajú rodičia a deti s rúškami, počas pobytu v MŠ (interiér, exteriér MŠ) dieťa nemusí mať rúško,
            • rodič zabezpečí umiestnenie rezervného rúška svojho dieťaťa do jeho skrinky,
            • dieťa si umyje ruky bežným spôsobom pod dohľadom sprevádzajúcej osoby alebo zamestnanca MŠ,
            • zamestnanec MŠ zabezpečí organizáciu príchodu detí a sprevádzajúcich osôb tak, aby sa zamedzilo miešaniu skupín v šatni,
            • nepedagogický zamestnanec nosí rúško alebo ochranný šilt. Pedagogický zamestnanec má odporučené nosiť rúško alebo ochranný štít počas VVČ, v ostatných prípadoch ho musí mať (stretávanie s rodičmi),
            • v miestnosti, kde sa združuje skupina, je zabezpečené časté a intenzívne vetranie,
            • v závislosti od poveternostných podmienok sa prevažná väčšina aktivít  s deťmi bude organizovať v exteriéri, či už v areály MŠ,
            • MŠ podľa nariadení obmedzí organizovanie  spoločných akcií a podujatí, kde dochádza k združovaniu väčšieho počtu osôb,
            • vytvorená trieda sa nebude meniť. Riaditeľka zváži, v prípade hraničných počtov  zmenu triedy,
            • pracovníci MŠ podľa svojho uváženia a možnosti zabezpečia rozptyl medzi deťmi pri hrových aktivitách, vzdelávaní a oddychu,
            • zvýšenú pozornosť je potrebné venovať rozvíjaniu a upevňovaniu hygienických návykov osobitne pred stravovaním a po príchode zvonku. Je potrebné dbať na to, aby si deti osvojili návyk umývať si ruky efektívnym spôsobom, ktorý zamedzuje prenos nákazy,
            • priestory MŠ, hygienické zariadenia  a priestory umyvární, ako aj hrové prvky v exteriéri sa dezinfikujú 2x denne a podľa potrieb ,
            • osobitná pozornosť sa venuje dezinfikovaniu šatňových /vstupných priestorov, do ktorých vstupujú sprevádzajúce osoby, rovnako dezinfikovaniu dotykových plôch kľučiek, vypínačov, zábradlí a ich okolia (2x denne),
            • toalety musia byť vybavené mydlom v dávkovači a jednorazovými utierkami (obrúskami) pre bežné osušenie rúk, neumývajú sa s deťmi zuby, každé dieťa má vlastný pohárik,
            • smetné koše zabezpečiť tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu,
            • podlaha sa umýva 2x za deň namokro.
            • použitie hygienických prostriedkov: Savo, Sanitol, tekuté dezinfekčné mydlo


            Povinnosti zákonného zástupcu

            • rodič zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri privádzaní dieťaťa do MŠ, počas pobytu v šatni a pri odovzdávaní dieťaťa (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk),
            • dodržiava pokyny riaditeľky MŠ, ktoré upravujú podmienky konkrétnej MŠ na obdobie  školského roka 2020/2021,
            • odovzdá dieťa výhradne zamestnancovi MŠ,
            • rešpektuje pravidlá nosenia hračiek a iného materiálu alebo pomôcok z domáceho prostredia,
            • v prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľku,
            • rodič je povinný nahlásiť karanténu, ak bola dieťaťu nariadená lekárom. Za týchto podmienok je dieťa vylúčené z VV procesu v MŠ,
            • zákonný zástupca predkladá pri prvom nástupe dieťaťa do MŠ čestné prehlásenie (príloha č.2) a okrem toho vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa,
            • toto vyhlásenie o bezinfekčnosti predkladá rodič po každom prerušení dochádzky dieťaťa do MŠ v trvaní viac ako tri dni. Je to vyhlásenie o tom, že dieťa neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenia (príloha č.3).


            Stravovanie

            • prvé dva týždne bude stravovanie prebiehať v triedach, aby sa zabránilo miešaniu tried,
            • pri zlepšení situácie sa bude  realizovať štandardným spôsobom v jedálni, pričom bude zatiaľ zmenený denný režim, do jedálne budú chodiť dve triedy, pri čom každá bude oddelená- bude v inej časti jedálne, aby sa zabránilo vzájomnému stretaniu a miešaniu, učiteľky sa budú pohybovať len pri svojej triede,
            • pri príprave jedál a pri vydávaní sa musia dodržiavať sprísnené hygienické pravidlá,
            • výdaj jedla sa bude uskutočňovať do troch hodín od jeho prípravy, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu,
            • stravu vydáva personál, ktorí musí dodržiavať stanovené podmienky krízového plánu a prevádzkového poriadku ŠJ,
            • stravovanie detí MŠ bude prebiehať v triedach nasledovne

            desiata    8:30 do 9:00

            obed       11:00 do 11:30

            olovrant  14:00 do 14:15.

            Po zlepšení situácie bude stravovanie v jedálni nasledovne

            desiata:   8:30 do 8:50......3. a 4. trieda

                           8:55 do 9:15......1. a 2. trieda

            Obed:     11:00 do 11:30......3 a 4. trieda

                           11:35 do 12:00......1.a 2. trieda

            • deti si  samé jedlo a nápoje neodoberajú a neberú si ani príbory,
            • s dokladaním jedál, nápojov a rozdaním príborov vypomáha pedagogický zamestnanec v rámci výchovy a vzdelávania k stravovacím návykom,
            • pedagogický zamestnanec dohliada na bezpečnosť a dodržiavanie čistoty počas stravovania, vedie deti k správnym stolovacím návykom,
            • do MŠ je prijaté dieťa s celiakiou, je povolená donáška stravy z domu, za dodržiavania prísnych nariadení (obed rodič odovzdá v rukaviciach pri príchode do MŠ určenej osobe, táto ho následne odloží do chladničky vyčlenenej pre takéto obedy, dieťati bude prihriaty a predložený za dodržiavania hygienických zásad),
            • pitný režim v triedach: každé dieťa má vlastný poznačený pohárik, ktorý si bude dobre poznať a tak sa zabráni k náhodnému vymieňaniu,
            • stravovanie žiakov ZŠ bude prebiehať od 12:00 do 13:45 hod., pričom žiaci musia dodržiavať prísne stanovené nariadenia,
            • zamedziť, aby sa pred jedálňou zhromažďovali stravníci čakajúci na obed,
            • zabezpečiť dezinfekciu rúk pri vchode,
            • počas prítomnosti v školskej jedálni si deti prekrývajú horné dýchacie cesty rúškom, ktoré je možné sňať len počas konzumácie obeda,
            • žiaci budú mať pripravený príbor na stoloch (zabalený v papierovom obrúsku), pri pohybe musia dodržiavať odstup 1,5-2m,
            • jedlo a nápoje si žiaci sami odoberajú cez výdajné okienko,
            • pokiaľ je zabezpečený dozor pedagogickým zamestnancom, tak s dokladaním jedál, nápojov a príborov vypomáha sprevádzajúci pedag. zamestnanec v rámci výchovy a vzdelávania k stravovacím návykom,
            • zamestnanci školskej jedálne (všetci zamestnanci zariadenia) priestory MŠ počas pracovnej doby neopúšťajú,
            • personál vydávajúci stravu je povinný používať ochranné prostriedky ako rúško, ochranný štít a jednorazové rukavice,
            • poverený zamestnanec bude po každej skupine dezinfikovať povrchy stolov, následne rozdá čisté príbory,
            • je zákaz používania sociálneho zariadenia v MŠ inými osobami.

            Odpočinok

            • vzdialenosť medzi jednotlivými lehátkami je podľa nariadenia 1m,
            • posteľná bielizeň sa bude meniť 1x za týždeň, pyžamá si deti budú brať domov každý piatok,
            • deti sa nesmú na odpočinok združovať, ani premiestňovať.


            Podozrenie na COVID-19

            • nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest , ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov MŠ,
            • v prípade podozrenia sa bude postupovať podľa manuálu odporúčaní MŠVVaŠ SR, ktoré je vypracované do troch úrovní: ZELENÁ, ORANŽOVÁ, ČERVENÁ
            • ZELENÁ FÁZA:
            • Predstavuje stav, kedy sa v MŠ nevyskytlo žiadne podozrivé ani pozitívne dieťa či zamestnanec na ochorenie COVID19v bežnom režime za dodržiavania stanovených hygienicko-epidemiologických opatrení,
            • prevádzka MŠ je v bežnom režime,
            • dochádzka do MŠ je umožnená len deťom z rodín, ktoré nie sú v karanténe,
            • škola má pre účely izolácie dieťaťa u ktorého sa vyskytnú príznaky ochorenia priestor s priamym vetraním. V pavilóne A je to šatňa pre učiteľky na poschodí, v pavilóne C je to detská miestnosť vedľa umyvárky. Pokiaľ bude do miestnosti umiestnené dieťa s príznakmi ochorenia, následne po jeho opustení bude miestnosť dôkladne vydezinfikovaná.

             

            • ORANŽOVÁ FÁZA:
            • Zachytáva situáciu, kedy sa v MŠ vyskytlo dieťa alebo zamestnanec podozrivý na ochorenie COVID19,
            • v prípade podozrenia škola postupuje uvedených krokov a čaká na pokyny RÚVZ,
            • ak učiteľka počas ranného filtra zistí nejaké odchýlky v zdravotnom stave, nesmie prebrať dieťa,
            • rôzne príznaky ochorenia dýchacích ciest: začervenané, zapálené oči s výtokom, upchatý nos so sťaženým dýchaním nosom, hustý skalený, zafarbený (žltý, zelený) výtok z nosa (nádcha), bolesť uší, výtok z uší, oslabený sluch, suchý dusivý kašeľ, vlhký produktívny kašeľ.
            • v prípade, že u dieťaťa budú spozorované príznaky ochorenia, bude umiestnené v izolačnej miestnosti, bezodkladne si nasadí rúško a škola kontaktuje rodičov, ktorí si ho musia prevziať. Rodič problém musí riešiť s lekárom telefonicky.
            • ak je u dieťaťa podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID19, zákonný zástupca bezodkladne informuje vyučujúcu učiteľku a riaditeľku. Jeho povinnosťou je aj nahlásenie karantény, ak bola nariadená. Za týchto podmienok je dieťa z MŠ vylúčené.
            • podozrivé dieťa nenavštevuje zariadenie a MŠ do usmernenia príslušným RÚVZ, alebo do výsledkov testu vylúči z dochádzky úzke kontakty dieťaťa – deti v triede,
            • ak je výsledok negatívny, výučba sa obnovuje pre všetky deti
            • ak je výsledok pozitívny, deti ostávajú doma až po dobu určenia postupu príslušným RÚVZ. Ak sa potvrdí 2 a viac pozitívnych detí, prechádza sa do červenej fázy,
            • ak sa u zamestnanca   MŠ objavia príznaky nákazy COVID19 v priebehu pracovného dňa, bezodkladne informuje riaditeľku a opustí MŠ v najkratšom možnom čase s použitím rúška. Zamestnanec ostane doma, s ním aj úzke kontakty ( kolegovia v jednej miestnosti),
            • ak má podozrivý výsledok testu negatívny, informuje zamestnávateľa a vylúčení kolegovia sa vracajú do práce, podozrivého rieši lekár a RÚVZ,
            • ak je výsledok pedagogického zamestnanca pozitívny, prechádza sa do červenej fázy,
            • v prípade ochorenia zamestnanca stravovacieho zariadenia sa uzatvorí zariadenia do určenia ďalšieho postupu príslušným RÚVZ,
            • ak bol pedagogický zamestnanec v kontakte s dieťaťom ,ktoré je podozrivé na ochorenie, odchádza do domácej izolácie. Zamestnanec ospravedlní jeho neprítomnosť a a poskytne mu náhradu mzdy,
            • pri podozrení na ochorenie zamestnanca (pedag., nepedag.), zamestnanec odchádza do domácej izolácie, je ospravedlnení, poskytne sa mu náhrada mzdy
            • ak niektorý zo zamestnancov zo subjektívnych dôvodov (obava z nákazy, nepodložená klinickými príznakmi) odmieta vykonávať pracovnú činnosť osobne a na pracovisku, zamestnávateľ môže:     dohodnúť sa so zamestnancom na čerpaní dovolenky                                     

                                               -   ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca bez náhrady mzdy (tzn. prekážka v práci na strane zamestnanca).

             

            • ČERVENÁ FÁZA:
            • Obsahuje zoznam opatrení pri dvoch a viacerých potvrdených pozitívnych prípadoch medzi deťmi alebo nepedagogickými pracovníkmi alebo jedným pedagógom.
            • Ak je podozrenie u 2 a viac detí, odporúča sa prerušiť vyučovanie v triedach detí s potvrdeným ochorením. Postupuje sa ďalej podľa usmernení RÚVZ, uskutoční sa dezinfekcia ,
            • Po ukončení šetrenia RÚVZ sa škola vracia do zelenej fázy,
            • Ak je podozrenie u zamestnanca, vylúčia sa z práce osoby v úzkom kontakte s ním. Postupuje sa podľa usmernení, uskutoční sa dezinfekcia,
            • Všetci zamestnanci musia mať rúška alebo ochranný štít,
            • Nutnosť nasadiť rúška deťom mimo priestorov vlastnej triedy v interiéry.

             

             

            Špeciálne usmernenie počas obdobia pri otvorení školského roku 2020/2021

            Počas obdobia 2.9.2020 – 14.9.2020 sa nad rámec zelenej fázy odporúča:

            • Neorganizovať hromadné otvorenie školského roku,
            • Pri vstupe do školy vykonávať ranný filter
            • Deti majú odporúčané nosiť rúška, ostatní povinne nosia rúško (štít) všade vo vnútorných priestoroch MŠ, vrátane svojej triedy, v interných priestoroch školy,
            • Nepedagogický zamestnanec nosí rúško alebo štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR. Pedagogický zamestnanec nosí rúško alebo ochranný štít,
            • Organizovať aktivity tak, aby bolo možné väčšiu časť dňa tráviť vonku,
            • Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha min. 3x denne a podľa potreby,
            • Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa deti a zamestnanci nachádzajú sa musí vykonávať najmenej raz denne,
            • Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná min. 2x denne a podľa potreby,
            • Vyššie uvedené opatrenia sa podľa epidemiologickej situácie môžu predĺžiť a odporúča sa ich dodržiavanie aj počas obdobia 16.9. 23.9.2020

             

            Platnosť od 1.9.2020

          • Rozlúčka predškolákov

          • Do galérie Rozlúčka predškolákov boli pridané fotografie.

            A takto sme sa rozlúčili s našimi najstaršími kamarátmi... Hoci to bolo tentokrát bez rodičov, vystúpenie si užili všetci ostatní škôlkári. Po rozlúškovej piesni sme si spoločne zaspievali známe detské pesničky a potom
            s úžasom sledovali, čo všetko si kamaráti zapamätali z krúžku angličtiny. Prišla sa rozlúčiť aj pani angličtinárka, ktorá sa deťom venovala počas roka a každému odovzdala vysvedčenie a maškrtu. 

            Potom každý náš ,,velkáč,, (tento rok to bolo 23 detí) dostal tašku s prekvapením a pomaškrtil si na výbornej torte. Veríme, že prekvapenie potešilo každého a vďaka knižke a fotke budú na našu MŠ len pekne spomínať. Nezostáva nám nič iné, len im popriať veľa úspechov a chute do práce malého žiačika :)