• COOP Jednota

          • Kto by to bol povedal, ale naša COOP Jednota tento rok oslavuje 30. výročie... Na počesť tohto svojho sviatku zorganizovala výtvarnú súťaž, do ktorej sme sa zapojili aj my. Šikovní maliari kreslili diela a napokon sa na našu MŠ usmialo šťastie a sme aj vyhrali :) 

            Na krásnom druhom mieste sa umiestnil náš šikovný predškoláčik Šimonko B., ktorý sa odmene veľmi potešil. Okrem toho aj celá škôlka dostala niekoľko krabíc Lego skladačiek, ktorým sa zas potešili ostatné deti v triedach. Ďakujeme veeeľmi :) 

          • MDD

          • 1. júnový deň patrí už roky našim všetkým drobčekom..našim deťom. A zčasti pravdaže aj tým, ktorí sa dieťaťom stále cítia :) 

            Počasie nám prialo a tak sme sa vydali po stopách malého dobrodružstva. Škôlkársky škriatok Dodo nám nechal list..no je huncút a zas nám niečo z MŠ zobral a skryl to. Našou úlohou bolo na základe slovných inštrukcií sa k pokladu dostať :) čo sa aj každej triede napokon podarilo. 

            Potom sme si navzájom na dvore MŠ porovnali svoje športové zdatnosti a pomaškrtili na zmrzlinke. Verím, že každý náš škôlkár bol potom dostatočne vyhladovaný a unavený :)

            Za celý deň čakala na každého odmena: balíček maškŕt, ktorými nás potešil pán starosta,
            balóny, ktoré sme dostali od banky Raiffeisen (Strelcová Jarka ) a škôlkárske prekvapenie.

          • Podmienky prijatia dieťaťa na predprimárne vzdelávanie v MŠ Hruštín

          • Školským zákonom sú ustanovené tzv. zákonné podmienky prijímania a procesy prijímania. Vo vyhláške o materskej škole sú upravené podrobnosti o prijímaní na adaptačný a diagnostický pobyt a o prijímaní do špeciálnych tried bežnej materskej školy

            Podľa § 59 ods. 1 – 3 a 8 – 9 školského zákona:

            „(1) Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma dieťa od troch rokov veku; výnimočne možno prijať dieťa od dovŕšenia dvoch rokov veku.

            (2) Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijímajú deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné. Ostatné podmienky prijímania určí riaditeľ materskej školy a zverejní ich na verejne prístupnom mieste alebo na webovom sídle materskej školy, ak ho má zriadené.

            Deti, ktoré sú už raz prijaté do materskej školy, sú deťmi materskej školy až do nástupu na plnenie povinnej školskej dochádzky. Dochádzku žiadneho dieťaťa riadne prijatého na predprimárne vzdelávanie v materskej škole nemožno bezdôvodne skončiť.
            Deti sú prijímané podľa veku tak, aby sa rovnomerne naplnila kapacita tried.

             

            Ostatné podmienky prijímania stanovené riaditeľkou MŠ:

            - deti, ktorých súrodenci sú už prijatí do MŠ

            - deti, ktoré už navštevovali inú MŠ

            - deti, ktoré už nemajú mladšieho súrodenca a je predpoklad, že rodičia budú zamestnaní (o dieťa sa nebude mať kto postarať)

            - deti osamotených matiek, alebo matiek v hmotnej núdzi

            - deti, ktoré majú osvojené základné hygienické a samoobslužné návyky a sú primerane samostatné (nemá plienku, cumlík, fľašu, samostatne sa naje lyžicou, používa WC)

            - ostatné v závislosti od voľnej kapacity a podľa veku (postupuje sa podľa dátumu narodenia):

              - ktoré dovŕšia vek 4 roky,

              - ktoré dovŕšia vek 3 roky.

          • Deň matiek

          • ,,Mamka moja drahá, mamka mamička, tebe patrí táto skromná kytička.

            Nech Ti povie každý lupienok a kvet, že si mamka  zlatá celučký môj svet.."

            Milé mamičky, malé prekvapenie od vašich drobčekov.. :)

          • Kvíz 5 proti 5

          • Naši predškoláci si merali vedomosti :)

            Naši najstarší škôlkari sa rozhodli zmerať si sily.. nebolo to ale meranie síl fyzických, ale vedomostných :) Zo všetkých šikovníkov boli delegovaní piati z každej triedy (predškolských) a ich úlohou bolo zodpovedať na niekoľko poooriadne ťažkých otázok z enviromentálnej oblasti. Vďaka kvízu si všetci zopakovali poznatky o rastlinách, zvieratách, počasí a pravdaže o ochrane životného prostredia. Družstvá síce skončili remízou, ale všetci predsa dobre vieme, že nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa a zabaviť.. :) 

          • Deň Zeme

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

            Ako sme slávili tento pekný deň s našou oslávenkyňou :)

             ,,Potrebujeme čistý vzduch a pitnú vodičku, chráňme si preto našu Zemičku..“  Tradične na tento slávnostný deň Zeme upratujeme okolie MŠ, ale keďže nás v tom predbehli tety upratovačky (za čo im ďakujeme) slávili sme deň iným spôsobom.. Škôlkari využili svoje umelecké vlohy a realizovali sa maľbou na fóliu a spestrením nášho chodníka kriedami. Z prírodnín, ktoré sa nám podarilo zozbierať na dvore MŠ vzniklo krásne prírodné dielo.. naša ZEM. Zasadili sme si aj  konáriky kučeravej vŕby, ktorá bude pekne rásť spolu s nami.
            Najstarší kamaráti sa dali zas na cestu ,,Za pokladom Zeme". Splnením rôznych úloh sa museli dostať do cieľa, ktorý bol určite potešujúci J. A pravdaže už dobre vieme, že : nezahadzujeme odpadky , zbierame ich, triedime, šetríme vodou a elektrinou...a toto nerobíme len  na Deň Zeme, ale každý deň.

          • Prijímanie detí na predprimárne vzdelávanie na školský rok 2021/2022

          •  

            Zápis detí do MŠ na rok školský 2021/2022

             

            Žiadosti o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materskej školy Hruštín na školský rok 2021/2022 sa podávajú v termíne

            od 01.mája 2021 do 31.mája 2021

            Podávanie žiadostí bude prebiehať za určitých podmienok:

            -  podávanie žiadostí sa bude organizovať bez osobnej prítomnosti detí

            -  žiadosť je potrebné si stiahnuť z webovej stránky MŠ mshrustin.edupage.org 

            -  sú potrebné  tlačivá: žiadosť + informácie o dieťati, potvrdenie od všeobecného lekára

            - v stanovenom termíne podpísanú žiadosť doručiť do MŠ (poštou, alebo vložiť do poštovej schránky pri MŠ)

            - rozhodnutia o prijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie si rodičia prídu prevziať osobne do MŠ        11.06.2021 od 16:00 – 17:00 hod.

            - rozhodnutie o neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie budú doručené poštou.

             

            Pri podaní žiadosti sa vyžaduje:

            potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa,

            - vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, ak ide o odklad povinnej školskej dochádzky a o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

            - odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast, pokiaľ ide o dieťa so ŠVVP, či odporúčajú prijatie tohto dieťaťa  - do „bežnej“ materskej školy alebo

                         - do materskej školy pre deti so ŠVVP.

            Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijímajú deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné.
             

            Riaditeľka MŠ

            1. rozhodne do 15. júna 2021 o prijatí/neprijatí dieťaťa na predprimárne vzdelávanie, ak má k dispozícii všetky podklady pre rozhodnutie, inak rozhodne o prijatí na adaptačný pobyt,
            2. informuje písomne zriaďovateľa po 15. júni 2021 o počte prijatých a neprijatých detí na predprimárne vzdelávanie.

            ............................................................                      ..............................................................
            Mgr.Škapec František                                            Bc. Očkajáková Marcela
            starosta obce                                                          riaditeľka MŠ

             

          • Maňuška Aňuška

          • A máme to tu.. ukončenie našej výtvarnej akcie, do ktorej sa nám zapojilo 35 škôlkárov. Deti mali podľa svojej fantázie nakresliť kamarátku Katku o ktorej počuli v rozprávke ,,O maňuške Aňuške". A na tom mali pravdaže pracovať doma :) . Takže pochvala letí aj rodičom, ktorí si príbeh museli s drobcami doma prečítať .

          • Príroda nie je odpadový kôš

          • Milí rodičia, milí kamaráti. 
            Nech sa páči, ďalšia pekná výzva na jarné obdobie. Keďže máme mesiac APRÍL, v ktorom budeme sláviť aj deň ZEME, chcelo by to pre to niečo urobiť... Využime pekné jarné počasie a hor sa do prírody :) 

            Preštudujte si informácie o výzve v priloženej prílohe.

            A pravdaže, že fotku čakáme aj v našej pošte , potešme našu Zem a aj seba...

          • Veľkonočný pozdrav

          • Keďže sme si tento rok nemohli užiť naše krásne veľkonočné tradície a zvyky, naši škôlkári si aspoň takto predviedli šibačku.. :) Za pomoci pani učiteľky si tiež skúsili pletenie korbáča a viazanie stužiek. A hoci vody sa dievčatkám ušlo len trošička, určite to bude stačiť na to, aby boli počas celého roka zdravé a krásne.

          • Testovanie

          • Milí rodičia, pri nástupe dieťaťa do MŠ stále platí povinnosť preukázať sa negatívnym testom, ktorého platnosť je 7 dní. Testovanie bude opäť umožnené aj túto sobotu 3.4.2021 v KD Hruštín a to v čase od 8.00 - 11.45 hod. – 13.00 - 18.00 hod.

          • Prevádzka MŠ počas veľkonočných prázdnin

          • Na základe prejaveného záujmu zákonných zástupcov o prevádzku MŠ, bude otvorená jedna trieda a to pre deti rodičov pracujúcich v prvej línii a rodičov, ktorým zamestnanie nepovoľuje prácu z domu. 

            Prevádzka vo štvrtok 1.4..2021 a v utorok 6.4.2021 bude v 2. triede/pavilón A

          • ZÁPIS do 1. ročníka ZŠ

          • Milí rodičia, podrobné informácie ohľadom zápisu vášho škôlkára do 1. ročníka ZŠ nájdete na  stránke ZŠ    www.zshrustin.edupage.org. Zápisu sa musia zúčastniť všetky deti, aj v prípade ak zvažujete odklad. 

             

          • Webinár o školskej spôsobilosti

          • Milí rodičia, dávam vám do pozornosti webinár, ktorý realizuje CPPPaP. Webinár je zadarmo a je určený rodičom, ktorí majú budúceho školáka (je o školskej spôsobilosti).

            Obsah webinára:

            - oboznámenie rodičov, čo by malo dieťa vedieť pri nástupe do ZŠ

            - v rámci diskusie sa budú preberať najčastejšie otázky, ktoré sa týkajú posudzovania školskej spôsobilostí predškolákov

            - námety na rozvoj predškolských zručností, odporúčanie literatúry a tipy na pracovné listy pre predškolákov.

            Môžete sa prihlásiť prostredníctvom google formulára kliknutím na tento odkaz:

            https://docs.google.com/.../1FAIpQLScjw0HRWFssMI.../viewform

            Alebo na prihlásenie využiť aj nasledovné spôsoby:

            - na stránke CPPPaP: https://cpppapno.sk/

            - na FB stránke CPPPaP Námestovo:

            https://www.facebook.com/cpppapno.sk

            - telefonicky na t.č.: 0911 127 111

            - e-mailom na adresách zamestnancov: https://cpppapno.sk/Zamestnanci/

            - na e-mailovej adrese: cpppapno@cpppapno.sk

             

          • Ponožkový deň

          • MILÍ KAMARÁTI, RODIČIA...

            21. marca si pripomíname, že sú medzi nami ľudia, ktorí si zaslúžia väčšie pochopenie, akého sa im v spoločnosti dostáva. A práve dnes máme deň Downovho syndrómu.

            Dnešný dátum nebol stanovený náhodou. Je symbolom zhluku troch chromozómov na 21. chromozómovom páre, ktoré spôsobujú toto ochorenie.

            Organizácia World Down Syndrome Day organizuje na počesť tohto dňa každoročnú udalosť s názvom Lots of socks (Veľa ponožiek). Symbol ponožky je práve preto, že chromozómy majú podobný tvar ponožke.

            Túto myšlienku dnes môžete podporiť aj vy a to tak, že si obujete rôzne ponožky – farebné, rozdielne, jednu dlhú, jednu krátku, rôznych vzorov…

            Urobme si pekný deň, myslime aspoň troška na kamarátov, ľudí

            s týmito rozdielnosťami, obujme si rozdielne ponožky a fotografiu môžete zazdieľať na soc. sieťach s hashtagom #PonozkovaVyzva.

            A pravdaže pošlite fotečku potom aj do MŠ (na mail, v správe).. urobíme si krásny fotoalbum z ,,Ponožkového dňa"

          • Vstup do MŠ

          • Milí rodičia, naďalej platí povinnosť preukázania sa 7-dňovým negatívnym testom pri vstupe do MŠ. Ak ste Covid prekonali, treba sa preukázať iným tlačivom. 

            Predložiť treba aj ,,čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa" (môžete si vytlačiť, a bude tiež sprostredkované v KD počas testovania, alebo v šatni MŠ).

            Testovanie bude opäť v sobotu 20.3.2021  v KD Hruštín. 

             

          • Testovanie školskej spôsobilosti

          • Testovanie školskej spôsobilosti sa v našej MŠ uskutoční 11.03.2021 (štvrtok). Budú ho realizovať pracovníci CPPPaP z Námestova od 8:00 hod., a to s deťmi predškolského veku, ktoré budú mať tento rok zápis na povinnú školskú dochádzku. Pokiaľ vaše dieťa nechodí momentálne do MŠ (a nie ste v karanténe) a chcete, aby sa otestovalo, nahláste to na t.č. 0901706637. V prípade, že sa nezúčastníte testovania v tento termín, po dohode budete testovanie absolvovať priamo v CPPPaP v NO. Testovanie bude prebiehať individuálnou formou, tzn. osobitne s každým dieťaťom. Informácie o výsledkoch testovania budú rodičom sprostredkované telefonicky alebo elektronickou poštou (rodičia neprídu do MŠ). 

            Aj tu platia požiadavky:

            - vstup do zariadenia má povolený osoba s negatívnym testom, ktorého platnosť je 7 dní

            - odovzdať ,,čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti"

            - dodržiavať R-O-R

          • Prevádzka MŠ od 8.03.2021

          • Milí rodičia, vzhľadom na to, že od pondelka 8.3.2021 bude naša MŠ v prevádzke pre všetky deti, prečítajte si prosím pozorne tieto informácie a dodržujte stanovené podmienky a epidemologické opatrenia, aby sme si to mohli udržať čo najdlhšie.

            Podmienky a opatrenia MŠ:

            - aspoň jeden rodič musí byť otestovaný a preukázať sa negatívnym testom (test už nemusíte v MŠ odovzdávať). Pre školy je záväzný 7-dňový test bez rozdielu, akú farbu má okres

            - pokiaľ ste boli pozitívni, je potrebné preukázať sa iným dokladom

            - pri každom nástupe dieťaťa odovzdáte ,,čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti" (nájdete ho v prílohe, alebo si ho môžete prevziať v KD počas testovania)

            - nie je potrebné dokladať potvrdenie od vášho zamestnávateľa (keďže je umožnený pobyt v MŠ pre všetky deti)

            - pokiaľ sa dostanete do karantény, ste povinní nechať dieťa doma a bezodkladne to nahlásiť  MŠ (t.č. 0901706637). Je to kvôli povinnosti MŠ nahlasovať tieto informácie na MPSVaR

            - dodržujte R-O-R  (dbajte najmä na dezinfekciu rúk, na ktorú často zabúdame).

             

            V sobotu 6.03.2021 máte možnosť byť otestovaní na OcÚ Hruštín a to od 8:00 do 12:00 hod. a od 13:00 do 18:00 hod.