• Nové pravidlá MŠ počas núdzového stavu

          • Vážení rodičia,

            z dôvodu vyhlásenia núdzového stavu na základe uznensenia vlády SR, vydania vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva a zverejnenia nového rozhodnutia ministra školstva platia od 29.11.2021 nové pravidlá pre chod MŠ a pre osoby vstupujúce do priestorov:

            - vstup cudzím osobám do priestorov MŠ je zakázaný alebo  povolený iba OP (očkovaný a testovaný) so súhlasom riaditeľky,

            - naďalej platí prísny režim R-O-R  (rúško,  odstup,  ruky-dezinfekcia),

            - zakázené je združovanie sa v šatni (snažte sa byť v šatni čo najkratší čas),

            - dodržujte ,,OZNAM pre osoby vstupujúce do objektu školy", ktorý je na vchodových dverách,

            - povinnosť rodiča nahlásiť karanténu alebo ochorenie dieťaťa na covid (riaditeľ každej školy je povinný pravidelne nahlasovať informácie o situácii v škole na ministerstvo, a to každý pondelok a v prípade zmien. Okrem toho máte zodpovednosť za šírenie  vírusu v triede, ktorú navštevuje vaše dieťa),

            - rodič odovzdá ,,písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti" dieťaťa vždy, ak je dieťa doma 3 a viac dní,

            - rodič môže ospravedlniť dieťa s povinným predprimárnym vzdelávaním na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Po absencii viac ako 7 dní musí predložiť ,,potvrdenie od lekára". Rodičia detí s nepovinným predprimárnym vzdelávaním  toto potvrdenie od lekára nepredkladajú,

            - osoby, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19 počas obdobia 2 dni pred jej testovaním alebo objavením sa prvých príznakov musia ísť do karantény na 10 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou. Pokiaľ výsledok PCR testu vykonaného najskôr v 5. deň od posledného kontaktu s touto osobou je negatívny a osoba nemá žiadne príznaky, karanténa môže byť ukončená po 7 dňoch,

            - CVČ má prerušené školské vyučovanie.

             

            Buďme prosím zodpovední, pretože len tak môžeme predchádzať ďalšiemu šíreniu nákazy.

          • Vianočná šiška

          • Milí kamaráti, milí rodičia.

            Keďže nám Vianočné sviatky klopú na dvere, začína sa obdobie príprav, ktoré spočíva nielen z upratovania, pečenia ale i výzdoby našich obydlí. Začínajú nám dlhé večery, ktoré je najlepšie tráviť v teple a v kruhu rodinky. Ak sa budete nudiť a budete mať chuť niečo tvoriť, nech sa páči... je tu pre vás príbeh o kamarátke šiške :)

          • Otvorenie nášho dopravného ihriska od Nadácie VOLKSWAGEN

          • A konečne prišiel deň, kedy sme mohli oficiálne otvoriť naše dopravné ihrisko, ktroré sa nám podarilo pre deti pripraviť vďaka Nadácii VOLKSWAGEN. Počasie nám prialo a natešení škôlkári mohli konečne realizovať svoju jazdu na odrážadlách. Verím, že každého potešil tento deň plný vedomostných aktivít, jazdy na odrážadle a tiež maškrtenie na dobrom koláčiku. Najväčším potešením je vidieť radosť detí a tú ich iskru v očiach
            z nadšenia. 

            Ďakujem všetkým kolegyniam, ktoré sa podieľali na plánovaní a priebehu tohto dňa.

            Najväčšie ĎAKUJEME patrí Nadácii Volkswagen, vďaka ktorej sa nám toto krásne dielo podarilo pre deti zrealizovať. S nadšením budeme ihrisko a didaktické pomôcky  využívať v edukačnom procese pri výučbe o doprave. Z celkovej sumy 2500eur, ktoré nám Nadácia sprostredkovala bolo sfinancované maľovanie dopravného ihriska, zakúpené odrážadlá, prilby a reflexné vesty (pre 24 detí), dopravný domček, dopravné značky a semafory, kufrík prvej pomoci, vedomostné knihy a hry o doprave. 

             

          • Prerušenie prevádzky triedy MOTÝLIKOV

          • Na základe rozhodnutia RÚVZ sa dňom 12.11.2021 prerušuje prevádzka 4.triedy (najmladšie deti), z dôvodu pozitívneho výskytu pandemického ochorenia na Covid u zamestnanca. Pokiaľ si rodičia dajú svoje dieťa otestovať na 5.deň (pondelok) PCR testom a výsledok bude negatívny, bude dieťa môcť nastúpiť do MŠ. V inom prípade musí byť dieťa v karanténe 10 dní. O možnom nástupe dieťaťa po testovaní informujte školu.

            Predpokladaný termín  spustenia triedy do  prevádzky je pondelok 22.11.2021.

          • Deň materských škôl

          • Pred 192 rokmi, presne v tento deň bola na podnet grófky Márie Terézie Brunswickovej otvorená prvá detská opatrovňa v Banskej Bystrici. Toto bolo  inšpirciou pre slovenskú pedagogickú spoločnosť OMEP k ucteniu si všetkých materských škôl na Slovensku a 4. november sa tak stal Dňom materských škôl. Oslavuje sa už siedmy rok rôznymi aktivitami, ktorými upozorňujeme verejnosť na dianie v materských školách a ich význam v živote dieťaťa. 
            Tiež sme si spríjemnili tento slávnostný deň rôznymi aktivitami, ako je rozprávanie o MŠ, kreslenie škôlky, spievaním hymny a to všetko pravdaže s úsmevom :D

          • EDUPAGE a rodičia

          • Vážení rodičia, materská škola a zároveň školská jedáleň od 1.11.2021  prechádza na program Edupage.

            Skontroľujte si svoje maily, v ktorých by vám mali prísť vstupné údaje, následne si stiahnite do mobilu aplikáciu EDUPAGE, v ktorej sa prihlásite.

            Momentálne tam vidíte platby za stravu na nasledujúci mesiac, ale nemáte nahodené počiatočné stavy z minulého mesiaca. Nie je tam ani uvedená platba rodičovského poplatku, ktorý ste uhradili doteraz. Počas budúceho týždňa sa tam postupne budú zadávať ostatné informácie, ako aj uvedené platby. Zatiaľ podľa toho neplaťte. Ďakujem za pochopenie

          • Kým si kúpim VOLKSWAGEN, dopravné pravidlá poznať chcem

          • Naša MŠ sa zapojila do projektu, ktorý sprostredkúva Nadácia Volkswagen Slovakia, vďaka ktorému sa dala získať peňažná čiastka vo výške 2500 €.  Ďakujeme za podnet a veľkú spoluprácu pani Mgr. Grlickej Majke (rodenej Škapcovej), ktorá nám pomohla docieliť túto našu víziu.  Cieľom projektu s názvom ,,Kým si kúpim Volkswagen, dopravné pravidlá poznať chcem“ je zabezpečiť reálne podmienky na praktické vzdelávanie v oblasti dopravnej výchovy. Budeme sa zameriavať na poznávanie a dodržiavanie základných pravidiel cestnej premávky, poznávať cestné značenia, pravidlá chodcov ale i cyklistov a v nemalej miere aj niečo o prvej pomoci. Okrem praktickej výučby v exteriéry sa budú deti vzdelávať aj v triedach vďaka rôznym didaktickým pomôckam, ktoré sa z projektu zakúpia. Celý projekt má na starosti pani učiteľka Macáková M., ktorej ďakujem, že sa na to podujala, hoci to obnáša veľa práce a starostí. Ďakujem tiež pani PhDr. Borovej Margite za poradenstvo a  iným účastníkom, ktorí sa akokoľvek podieľajú pri realizácii tohto skvelého cieľa, ktorý bude potešením najmä pre našich škôlkarov.

            Už počas tohto mesiaca nás potešili  zamestnanci firmy pána Mgr. Pukáča Martina :  ZNAČKY s.r.o. z Dolného Kubína, ktorí nám náš areál spestrili maľbou dopravného ihriska, čo bolo jedným z najhlavnejších bodov projektu. Ďakujeme za spoluprácu a pekne vykonanú prácu.
             

          • Október - mesiac úcty k starším

          • V mene všetkých členov materskej školy.. či už malých, ale aj tých dospelých chcem  pozdraviť našich starých rodičov a popriať im pokojnú a slnečnú jeseň života. Nech sa môžu v zdraví tešiť z vnúčat a ľudí, ktorí ich obklopujú. 

            ,,Teplá dlaň a sivé vlasy, dobré srdce lásku hlási.
            Vždy objatie, úsmev milý, hoc ubúdajú im už sily.
            To je naša babka, dedko, prababka či prapradedko.
            Majú pre nás dobrú rada, k tomu sladkú čokoládu.
            Potrebujú našu lásku, čo vyhladí každú vrásku.
            Aby sme ich v úcte mali, vždy s láskou ich privítali.
            Dali by nám veru všetko, naša babka aj náš dedko.“

          • Škriatok JESENÍČEK

          • Jeseň, pani bohatá, farbí stromy dozlata...a nielen to. Okrem toho posiela do prírody svojich malých pomocníkov Jeseníčkov, ktorí jej pomáhajú pripravovať prírodu na zimu. Treba mať len poriadne otvorené očká a nechať sa uniesť predstavivosťou  :)

          • Chutný koláčik

          • Keďže sme mali minulý týždeň deň jablka, chceli sme si aj my dodatočne pochutnať na tomto dobrom ovocí. Upiekli sme si teda s najmladšími drobčekmi a stredniakmi jablkový koláčik. Malí pekári sledovali, čo všetko treba pridať do cesta a ako ho poriadne vypracovať. Každý pridal ruku k dielu...dievčence rozdelili na koláč jablká a chlapci ho na záver vyzdobili. Ochutnali sme natreté jabĺčka a potom s nedočkavosťou čakali na koláč, ktorý nám dopiekli tety kuchárky. Využili sme príležitosť a nahliadli sme tetám do kuchyne... a konečne vieme, kde vznikajú tie dobroty, ktoré si denodenne vďaka nim vychutnávame :)

          • Turisti

          • Jeseň nás milo prekvapila krásnym počasím, preto ho bolo treba dostatočne využiť.. a to aj urobili naši najstarší škôlkári. Po tom, čo sa posilnili desiatou sa hneď poriadne vystrojili a vybrali sa na turistickú vychádzku na Prdalky. Po dosť dlhej trase a šantení na lúke museli dobiť aspoň trocha energiu malou maškrtou a džúsikom, ktoré im pribalili tety kuchárky. A po  ich návrate im určite inak chutil aj obed a poobedňajší spánok :)

          • Jesenné prázdniny, fotenie

          • Fotenie, ktoré bolo naplánované v našej MŠ na zajtra (27.10.2021) sa ruší. O novom termíne budete včas informovaní.

             

            Počas jesenných prázdnin (28.10.2021-1.1.2021) bude prerušená prevádzka MŠ vzhľadom na malý záujem rodičov. 

          • Janka a Danka

          • Po dlhom období sme si opäť konečne mohli s nadšením a úsmevom na tvári užiť divadelné predstavenie v MŠ. Prišli nás potešiť kamarátky, ktoré nielen že sú malé ako naši škôlkári, ale okrem toho aj dvojičky. Navlas rovnaké sestričky, ktoré tiež neobľubujú ranné vstávanie do školy. Predviedli nám, ako nemá vyzerať ráno škôlkára a napokon veselým spevom a tancom nám rozihrali žilky a povzbudili v tom, že do škôlky treba chodiť s úsmevom. Ďakujeme šikovným herečkám z ,,Divadla na predmestí" a tešíme sa na ďalšie stretnutie pri inej rozprávke :)

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • 18.október, deň, kedy sa mali ujednotiť deti a spoločne sa na celom svete modliť ruženec. Ťažká úloha pre malých drobčekov, ale pokiaľ je krásna a príjemná motivácia, všetko sa dá a ide to hravo.. :)

          • Malé srdiečka k veľkému

          • Stále sa učíme bojovať s odpadkami...či ich už  separujeme, recyklujeme a využívame na detskú umeleckú tvorbu, alebo nimi možno aspoň troška niekomu pomôžeme. Vrchnáčikov z PET fliaš je v každej domácnosti neúrekom, a práve nimi naši predškoláci troška zaplnili veľké srdce v našej obci :)  

          • Prerušenie prevádzky MŠ

          • Na základe rozhodnutia zriaďovateľa MŠ Hruštín bude od 6.10.2021 (streda) do 10.10.2021 (nedeľa) prerušená prevádzka z dôvodu vysokej chorobnosti detí. 

          • Začiatok školského roka 2021/2022

          • Rodičovské združenie sa konalo v pondelok 30.8.2021 o 15:00 hod. v jedálni MŠ. Rodičia boli v stručnosti oboznámení s dokumentáciou MŠ Hruštín a to  najmä so Školským poriadkom, ktorý je pre rodičov záväzný (k nahliadnutiu v sekcii ,,Všetko podstatné o MŠ/ Školský poriadok").

            V dostatočnej miere boli oboznámení aj s pravidlami, ktoré sú stanovené počas obdobia šírenia pandemického ochorenia COVID-19. Prosím, aby toto všetko dodržiavali a mohli sme sa tak čo najviac vyhýbať šíreniu ochorenia.

            Informácie o poplatkoch:

            - 10€ rodičovský poplatok- uhrádza sa raz za mesiac (do 15. v mesiaci) na určené číslo účtu, platia ho všetky deti, okrem najstarších predškolákov, ktorí majú rok pred nástupom do ZŠ,

            -  poplatok za stravu-               uhrádza sa raz za mesiac na určené číslo účtu, v prípade, že dieťa nebude navštevovať MŠ, preplatok bude presunutý na ďalší mesiac,

            - 10€ na balíčky pre deti - jednorázový poplatok, ktorý zbierajú učiteľky na triede, využije sa na kúpu balíčkov pre deti pri príležitosti :Mikuláš, Maškarný ples, MDD,

            - 10€ na hygienické pomôcky- jednorázový poplatok, ktorý zbierajú učiteľky na triede, je tu zahrnutá kúpa prášku na pranie, toaletný papier, hygienické vreckovky, mydlo,

            - poplatok na pracovné zočity: 3€ / 3ks zošitov (stredná a najstaršia veková skupina: 1.,2.,3. trieda)

                                                            1€/  1ks (najmladšia veková skupina:4.trieda).

             

            Prosím rodičov predškolákov, ktorí plnia tento školský rok ,,povinné predprimárne vzdelávanie" (podľa nového zákona), aby si s pozornosťou preštudovali v školskom poriadku najmä oblasť ,,podmienky prijímania dieťaťa do MŠ ", kde sa oboznámia s dôležitými informáciami ohľadom dochádzky detí do MŠ.

             

          • Dovidenia milá škôlka...

          • Aj takýmito slovami sa s nami rozlúčilo 37 našich kamarátov, ktorých už od septembra budú čakať školské lavice. Pekný pripravený program plný piesní a básniček si užili ostatní kamaráti MŠ, s ktorými sa takto symbolicky rozlúčili. Napokon si pomaškrtili na výbornej sladkej torte a dostali malé prekvapenie, ktoré veríme, že potešilo. Nezostáva nič iné, len popriať vám kamaráti veľa zdaru a chute pre prácu malého školáka a dúfame, že na MŠ budete spomínať len v dobrom :) 

          • Ralf v našej MŠ

          • Aj naša MŠ sa zapojila do súťaže s Raiffeisen bankou a hoci sme nevyhrali, predsa len nás poctil svojou návštevou kamarát Ralfík. Potešil nás nielen svojou prítomnosťou, ale i sladkým prekvapením. S našimi drobcami si užil spoločné tance a pesničky, a keďže má rád objatká, deti ho dochuti vystískali :) 

            U škôlkároch vyčaril nielen úsmev a smiech, ale i potešenie z malej maškrty

          • Deň otcov

          • Aby bola rodinná starostlivosť a láska kompletná, je okrem mamičky potrebný aj otecko. Mamičky mali svoj sviatok v máji a  pre oteckov je určený deň 20.jún. A aby neboli ukrátení, boli troška obdarovaní od svojich drobčekov. Všetkým posielame prekvapenie vo forme krátkeho videjka :)